Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2023 07:30 - Диета с пица топи килограми и ви носи щастие
Автор: pizza Категория: Рецепти   
Прочетен: 1091 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 23.01.2023 07:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Американецът Мат Маклилън е разработил диета за спортисти с едно единствено ястие – пица


Сам я пробва в продължение на шест години и твърди, че по-рядко чувства умора, по-добре усеща тялото си и като цяло е по-щастлив. В какво е тайната на диетата?

Мат е собственик на пицария в Сейнт Питърсбьрг, Флорида, и редовно кара велосипед. Решава да направи хранителна програма за приятелите си, с които заедно въртят педалите. Исках да им покажа, че можеш да ядеш своята любима храна и да бъдеш във форма, обяснява той.

Пицата е не само най-познатата му храна, но и на практика тя съдържа всички нужни съставки за балансирано хранене. Тестото дава въглехидрати, гарнира се с белтъчини от сирене и месо, има и богати на полезни съставки зеленчуци.

Диетата включва дневно по 6 парчета пица, което се равнява на една с диаметър 42 см. Така е приготвена, че да съдържат до 2400 калории.

image

 

Мат препоръчва да се яде по едно парче през два часа пет дни в седмицата

Между храненията трябва обаче да има задължително спорт -каране на велосипед, плуване, тичане. През другите два дни може да се храните по обичайния си начин, но без да прекалявате с тестени, мазни и сладки храни.

С тази програма през първия месец създателят й отслабнал 10 кг, а холестеринът му намалял двойно. Съдържанието на мазнини в организма му спаднало от 20 на 8 процента. Забелязал, че може да кара колело по-дълго и по-бързо. След това използвал режима и при подготовката си за участие в Нюйоркския маратон.

Мат изминал почти 2100 км за 30 дни на велосипед – от ресторанта си до Тайм скуеър. През цялото време ял само пица и разказвал на хората по пътя за своята диета. „Не искам всички да правят като мен. По-скоро се стремя да променя отношението към пицата като към фаст фууд. Ако е правилно приготвена, тя е отлично диетично ястие“, твърди Мат.

4 съвета от Мат как да направите пицата полезна

Тесто: То трябва да е тънко и замесено с пълнозърнесто брашно. Така ще ви даде необходимото количество въглехидрати, без да се тревожите за фигурата си.

Сос: Най-подходящият е маринара, приготвен от домати, задушен лук, босилек, риган, черен пипер и сол.
Мат препоръчва задължително да му сложите чесън и зехтин, които са богати на антиоксиданти и засилват имунитета.

Гарниране: Пилешко (като източник на белтъчини), зеленчуци с високо съдържание на витамини (броколи, спанак), парченца авокадо (заради полезните мазнини).

Сирене: Става ли дума за диета, най-подходяща е обезмаслената моцарела.
Не слагайте много, то не променя съществено вкуса, твърди Мат.

Диетата добива голяма популярност, най-вече сред спортисти любители. Постепенно се обогатява с нови и нови рецепти за здравословна пица. В някои тестото дори е заместено от зеленчуков блат.

Пица с карфиол

Разделете 500 г карфиол на розички и го сварете. Намачкайте и добавете 1 яйце, 100 г моцарела, 2 с.л. пармезан. Подправете на вкус. Намажете тава със зехтин и разстелете тестото. Печете го на 200 градуса 10-15 минути. Намажете с доматен сос, отгоре сложете още 50 г моцарела и нарязани домати. Печете още 10 минути. Украсете с листа босилек.

С пилешко филе

Настържете 100 г моцарела и 50 г пармезан. 450 г пилешко филе нарежете на малки парченца и пасирайте в блендер. Подправете на вкус и добавете пармезана, 1 яйце и половината моцарела. Застелете тава с хартия за печене и разстелете блата. Печете 20-25 минути на 200 градуса. Отгоре намажете с доматен сос, поръсете останалата
моцарела и нарежете 1-2 чушки. Печете още 10-ина минути.

Със спанак

В блендер пасирайте 400 г спанак и излейте отцедената вода. Добавете 50 г натрошено сирене, 2 яйца и подправки. Разбъркайте. Застелете тава с хартия за печене и разстелете тестото. Печете го 15-20 минути на 220 градуса. В това време нарежете 2 филийки пилешко филе, настържете 50 г кашкавал. Намажете пицата с доматен сос, поръсете с месото и сиренето и с 2 с.л. тиквени семки. Печете още 5-10 минути.



Тагове:   калории,   храни,   рецепти,   диети,


Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pizza
Категория: Рецепти
Прочетен: 67260
Постинги: 26
Коментари: 3
Гласове: 54
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930